Tony Chocolonely

Tony Chocolonely

Gek eigenlijk, dat alle blokjes van een chocoladereep even groot zijn terwijl het in de chocoladeketen zo ongelijk verdeeld is. Tony’s Chocolonely blijft ervoor strijden dat iedereen krijgt waar hij recht op heeft. Wij betrekken je hier op smakelijke wijze bij met onze nieuwe, ongelijk verdeelde reep.
In 2005 kwam de eerste Tony’s Chocolonely reep op de markt, na de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over kindslaven op de cacaoplantages in West-Afrika. Melkchocolade in een alarmerende rode verpakking, Fairtrade en “100% slaafvrij”.
2007 Een harde les geleerd. Fairtrade blijkt niet hetzelfde als slaafvrij. Teun van de Keuken, journalist van de Keuringsdienst van Waarde, ziet in Ghana dat de impact van de Fairtrade-certificering beperkt is. We veranderen van “100% slaafvrij” in “op weg naar 100% slaafvrije chocolade”.
2008 De Chocolonely Foundation wordt opgericht. Inmiddels gaat 1% van de omzet van Tony’s Chocolonely naar projecten die een slaafvrije chocolade-industrie ondersteunen.
2009 Werd het “Tony’s in Afrika”-project gestart: een onderzoek naar de cacaoketen en de mogelijkheden om Fairtrade-certificering te verbeteren.
2012 De Tony’s Chocolonely reep wordt ongelijk verdeeld, want het is toch raar dat een chocoladereep gelijke stukken heeft, terwijl het in de chocolade-industrie nog zo ongelijk verdeeld is! En we ontwikkelen onze routekaart op weg naar 100% slaafvrije chocolade.
2013 Tony’s Chocolonely startte een langetermijn-relatie met twee partnercoöperaties in Ghana en Ivoorkust, van wie ze de eerste ‘bean to bar’ traceerbare cacaobonen kopen
2014 Naast de Fairtradepremie betaalt Tony’s Chocolonely een extra Tony’s premie aan de coöperaties en dat is 25% meer dan de normale cacaoprijs die de boer krijgt.
2015 Startte Tony’s Chocolonely de samenwerking met een derde coöperatie en vergroot zo hun impact naar zo’n 1200 boeren. We vragen jou om met ons mee te doen, want alleen samen kunnen we alle chocolade 100% slaafvrij maken.
Weet u waarom een reep Tony’s Chocolonely allemaal in kleine stukjes is verdeeld?
Antw.: Die kleine stukjes vertegenwoordigen de landen waar de cacao vandaan komt.

Namens de ZWO-winkel.
 

terug