Indruk kerkdienst Omrop Fryslân

Indruk kerkdienst Omrop Fryslân
Eén, nee eigenlijk vier prachtige kerkdiensten

Tsjerke fan de moanne, in dit kader zond Omrop Fryslân 4 weken lang een kerkdienst uit vanuit Nieuw Perspectief.  Omliggende dorpen maar ook Hurdegaryp organiseerden deze diensten bij ‘ons’ in de kerk.
Dat er bij dit soort ‘tv diensten’ veel voorbereiding is blijkt wel uit het feit dat er op zaterdagmorgen eerst een ‘doorloop’ was. Noem het trainen voor de dienst. Uiteraard had ook de dominee en de vrijwilligers in Nieuw Perspectief de nodige voorbereidingen.
Op zondagmorgen was het door Omrop Fryslân ingehuurde team al om 07.00 uur in Nieuw Perspectief. Een team van 6 personen. 3 Personen die de camera’s in de kerk bedienden maar buiten in de regie auto ook nog eens 3 personen die letterlijk aan de knoppen draaiden en zo beeld en geluid verzorgden.

Voor het zover was dat de daadwerkelijke dienst begon was er veel werk. Honderden meters kabels werden uitgelegd in de kerk en deze koppelden camera’s en geluid met de regie auto. Voor deze mensen een klus die op routine uitgevoerd werd.
Zelf zat ik kort voor de dienst even in de regie auto. Het aantal knopjes niet te tellen, schuiven voor beeld en geluid bij tientallen en een flink aantal beeldschermen waarop de beelden van de 5 camera’s.
Het bedienen leek eenvoudig maar dat zal vast niet zo geweest zijn.

Als de dienst begint is het stil in de regie auto. Nou niet helemaal, je hoorde uiteraard wel het geluid uit de kerk. De regisseuse was eigenlijk de enige die sprak. Ze had via een draadloze verbinding contact met de 3 heren die in de kerk achter de camera’s stonden. Aanwijzingen als ‘attentie camera 1 (of 2, 3 of 4) ‘iets uitzoomen’ en nog veel meer werden uitgesproken.
Camera’s die overigens bij het orgel, 2 recht tegenover het liturgisch centrum, eentje voor in de kerk en eentje op de kraeke stonden.
Opvallend op de vloer van de kerkzaal maar ook in de hal en buiten dus vele meters kabels. Dun, dik, met een kleurtje en alles netjes verbonden door meerdere ‘stekkerdozen’. Op mijn vraag ‘hoeveel meter is dit wel niet’ kreeg ik een mooi antwoord. ‘precies genoeg, alles werkt’

De kerkdienst en of de uitzendingen zelf heeft of had u kunnen zien, live in de kerk of via de Omrop op tv. Nog niet gezien of eentje gemist? Via de website van de kerk zijn ze nog terug te zien

De foto’s geven u een beeld van de dienst op zondag 28 augustus maar ook van de techniek rondom deze dienst.

Jan Kamminga    
 
terug