vrijdag 15 maart 2019

Film: protestmars uit Selma

Datum: 
 vrijdag 15 maart 2019
Tijdstip: 
 vanaf 20:00 uur, zaal open 19:45 uur
Locatie: 
 Nieuw Perspectief

In 1965 vindt een vreedzame protestmars plaats vanuit de plaats Selma naar Montgomery (Alabama). Aanleiding is de nog steeds grove discriminatie van Afro-Amerikanen en het belemmeren van het formele stemrecht.
Martin Luther King wil dit veranderen zonder geweld te gebruiken. Hij probeert het eerst bij President Johnson, maar die is met handen en voeten gebonden aan zijn politieke bondgenoten. Die tweestrijd vormt het hart van deze aangrijpende en onthullende film uit 2014.
De spanningen lopen hoger op na de dood van een jonge Afro-Amerikaan bij een protestactie en de arrestatie van de Afro-Amerikaanse Annie Lee Cooper. Als statement en om aandacht te trekken organiseert King een mars van het plaatsje Selma naar de plaats Montgomery. De mars eindigt met bruut geweld door hard ingrijpen van de overheid (Bloody Sunday). Men laat het er echter niet bij zitten. Onder leiding van Martin Luther King gaat de mars door en zal een van de grootste ooit worden.
Selma is een effectief filmdrama dat voor jongere generaties een paar belangrijke geschiedenislessen bevat. De film sleepte 34 prijzen in de wacht en bijna dubbel zoveel nominaties.

Datum Vrijdag 15 maart 2019
Aanvang 20.00 uur, ontvangst vanaf 19.45 uur.
Locatie Nieuw Perspectief, Swagermanstraat 42 Hurdegaryp
Entree € 6 p.p. (incl. koffie of thee)
Geen aanmelding vooraf noodzakelijk

terug