vrijdag 29 november 2019

Filmavond: De Kinderwet: wie beslist over leven of dood?

Datum: 
 vrijdag 29 november 2019
Tijdstip: 
 20:00  - 22:00
Locatie: 
 Nieuw Perspectief, Swagermanstraat 42 Hurdegaryp
Prijs: 
 € 6 p.p. (incl. koffie of thee)

De wet, daarmee kan Fiona Maye (Emma Thompson) uit de voeten. Als rechter aan het Londense hooggerechtshof is ze een meester in interpretatie en argumentatie. Regels en logica liggen haar goed.
Ook in haar privéleven heerst een overzichtelijke orde, totdat haar man Jack (Stanley Tucci) uit het niets aankondigt een affaire te willen beginnen. De 59-jarige Fiona heeft geen tijd om haar huwelijkscrisis onder ogen te komen, want ze krijgt een gecompliceerde zaak toegewezen. De 17-jarige Adam (Fionn Whitehead), lijdend aan leukemie, heeft dringend een bloedtransfusie nodig, maar hij en zijn ouders weigeren de artsen daarvoor toestemming te geven. Als Jehova’s getuigen mogen ze geen bloed van anderen accepteren. Ze staan daarmee tegenover de artsen, die ervan overtuigd zijn dat een transfusie zijn leven zal redden. De kwestie lijkt eenvoudig: omdat hij minderjarig is kan Maye de transfusie afdwingen. Maar omdat Adam bijna meerderjarig is, besluit ze in een opwelling hem te horen en zoals te verwachten, botsen dan de wetten van mens en God met elkaar. Hiermee staat de vraag centraal wie er eigenlijk beslist over leven en dood.

De Kinderwet (2017) van regisseur Richard Eyre is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Booker-Prize winnaar Ian McEwan , die tevens het scenario schreef voor de film.

★★★★ De Volkskrant
“Emma Thompson laat weer eens zien dat ze tot de besten behoort, ze zet een afgewogen, intelligente rol neer. Subtiel en verpletterend tegelijk’.
 

terug